Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Overdose festményemről

2015.07.02

 

2011.11.13. Overdose ismét meggyőző erővel futott és győzött, most Rómában 1.200 m-en, ez 15. győzelme:

A római derbit - nyergében Frankie Dettori-val, a világ legjobb zsokéjával - 1/3 lóhosszal, és biztosan nyerte Dózi!

 

Dózi 13. győzelme itt megtekinthető:

http://www.pannoniaoverdose.hu/userdocs/image/cikkekhez/overdose_pozsony.html

 

 

 

Overdose

 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 


Overdose (Nagy-Britannia, Nottinghamshire, 2005. április 2.) pej mén, az utóbbi évek legsikeresebb, magyar színekben versenyező lova, pályafutását a szakértők Kincsem – a „csodakanca” – életéhez hasonlítják. 2008 decemberében a világranglista harmadik helyén állt, Európában a legjobb eredményt elérő ló volt. Jelenlegi becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint. A Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistája, amely a 2008. november 1. és 2009. május 17. között lefutott versenyek alapján készült: az összesített rangsorban Overdose – valamennyi távot, évjáratot és kontinenst tekintve – a tizennegyedik helyen állt. A négyévesek között ötödik, az európai lovak között negyedik, a rövidtávú lovak között pedig harmadik volt. Overdose tizenkét egymást követő győzelmével a valaha élt versenylovak veretlenségi örökranglistájának 13. helyén áll. Betegsége miatt 15 hónap kihagyás után állt újra versenybe 2010. július 18-án a Szlovák Derby nap, "Cena Mysa" versenyszámában, ahol a 13. győzelmét is megszerezte.

 

 

 

Érdekességek

 

Munkalovasa Budinszki Barbara, akinek első találkozásra nem volt szimpatikus a ló, azután annyira megszerette, hogy le is rajzolta. Ez a kép függ Overdose istállójának ajtaján. Ribárszki Sándor, a ló idomárja szerint Overdose nem szép ló, amolyan »rút kiskacsa«, furcsa mozgása van, csámpás, a kanyar a gyengéje. Overdose marmagassága 163 cm, súlya 400 kg körül van, mely időszakonként változik. Patkóméret elöl 27-es hátul 28-as, speciális alumínium patkókat visel, melyek megkönnyítik számára a futást. Legnagyobb versenysebessége 70 km/h. Ha őt utaztatják, érzi és élvezi a sebességet, a lószállítóban a menetirány szerint helyezkedik el. 120–130-as tempóban szeret utazni, ha ennél lassabban mennek, nyugtalan. Izzadós, az istállóban fekve alszik. Napi takarmányigénye 7–8 kg forrázott zab és kevert táp, alma, körte, táplálék-kiegészítők, vitaminok. Régebben a répa volt a kedvence, ma már az almát szereti jobban. Zsokéja minden versenyét piros-fehér-zöld dresszben futja. Kepes András játék-dokumentum filmet készített a lóról. Farkasházy Tivadar Overdose a veretlen 11 könyvbemutatója idején már zajlottak a forgatások Párizsban. Kepes András 50 perces TV filmjét, a Különös történetek első részeként, 2009. március 10-én vetítették.

 

 

 

Overdose a festőművészeket is megihlette. Már többen készítettek róla képeket, Bernhardt Mária, aki Overdose apját Starborough-t is megörökítette, Rovó Edina, Koncz Csaba, Duszai Tibor.

 

 


http://hu.wikipedia.org/wiki/Overdose

 

 

 


Alábbi festményem "Dózit", a viharlábút ábrázolja, nyergében Christophe Soumillonnal. Ismereteim szerint ez a második hazai festmény, és talán a 3. olajkép Dóziról! Elsőként Jane Dunn angol művész festette meg Overdose-t.

 


Alkotásom április 19.-ére, Overdose "utolsó" hazai versenyére - az általam előre tervezett időpontra - készült el!

 


A festmény mérete: 80 x 60 cm;  Anyaga: olaj-feszített vásznon;  Technika: ecsettel készült.

 

 

 

56_overdose_2009.jpg

 

 

 

 

 

Ma,  azaz 2009. 04. 19-én 18:00 óra néhány perckor Overdose - nyergében Christophe Soumillon-nal - végig vezetve, 8 hosszal győzött az 1.000 m-es galoppversenyen a Kincsem Parkban,  a hétmillió forint összdíjazású, OTP-Hungária Nagydíjon. Új pályacsúccsal, 54,6 mp-re (!) javította élete első versenyén felállított, saját, 58 mp-es pályarekordját! /Mint később megtudhattuk, bal első lábáról - talán 600 m-nél - a patkóját el is hagyta, - épp az egy hete sérült lábáról!/ Dózi ezzel a futammal eddig 12 versenyen indult, és továbbra is veretlen!

 

További lovas témájú festmények és fotók találhatók a  Lovas fotók, festmények  linkre kattintva. 

 

 

 

Művészek is rajonganak Overdose-ért

 


- Főszerkesztői engedéllyel kivonat a Deluxe Magazin 05.01-jei cikkéből -

 

 

 


Galériánkba három Overdose-ról készült olajkép került: Overdose a csodaló - Rovó Edina festménye, Jane Dunn - Overdose című képe, valamint Koncz Csaba festménye. Az "Overdose” alkotójával telefonon is beszéltünk.

 

 

 

A negyvenévnyi szünet után nyugdíjasként a festészettel újra foglalkozni kezdő Koncz Csaba elárulta, nem a pénzért alkot. A maga kedvére fest, a 2800 eurós (800 ezer forintos) árcímke is csak azért került a képre, hogy ha valakinek nagyon megtetszik, tudja, hogy mennyit kell érte fizetni. Az alkotót, mint elárulta, a téma időszerűsége, és a lovak iránti szeretet sarkallta a 80 x 60 centiméteres kép megfestésére.

 

 

 

A kép több fotó alapján körülbelül egy hét alatt készült. A katonai szolgálatból nyugdíjba vonult férfi véleménye szerint Overdose személye azért érdekes, mert sikeres, és mert összefogásra ösztönzi az embereket.

 

 

 

A nyugdíjas férfi tehát ugyanazt tartja fontosnak, mint a New York Times újságírója. A képeket nézve, és a megnyilatkozókat olvasva biztosak lehetünk benne, hogy új sztár, új ikon születésének lehetünk tanúi.

 2009. 05. 03-án a BLIKK készített rólunk riportot és fotót , íme a másnapi, 04-ei cikk a Szerző engedélyével, - idézem:

 


Ihletet adott Dózi, a csodaló

 

BUDAPEST — Igazi rajongóknak a szobájába való az a kép, amelyet Koncz Csaba (62) festett. A külföldön is elismert nyugdíjas festő a lósport szerelmese, így Overdose áprilisi győzelmét örökítette meg. – Overdose egy hős, akire ezekben a nehéz időkben is büszkék lehetünk, sikerei pedig újra összehozzák a magyarokat. Jobb alanyt nem is találhattam volna a képhez. Nem szívesen válok meg a festménytől, de ha valaki kifizeti a 2800 eurót, azaz 840 ezer forintot, akkor fájó szívvel megválok tőle. Addig az otthonomat díszíti – mutatta a 90×60 centis „Overdose” című képet a művész.

Overdose tulajdonosa, Mikóczy Zoltán nagyon boldog, hogy az egy éve még ismeretlen ló mára a magyarok kedvence lett. – Ez egy nagyon jól sikerült festmény Dóziról, amelyen az utolsó méterek hajráját festette le a művész – mondta a büszke tulajdonos.

A veretlen csődör azonban nem csak magyar festőket ihletett meg, az angol Jane Dunn is megörökítette hazánk büszkeségét.

 

Deák Viktória

 

 

 

 

 

Cseh Dániel: A művész az alkotásával

fotó: Cseh Dániel

 

 

 

A mappában található képek előnézete Festményeim 2005-2010.

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cs.koncz.47@upcmail.hu

(Koncz Csaba, 2013.02.08 20:05)

Ferenczi Gábor: "Csoda Magyarországon - Overdose" dokumentum filmje gyártásához 12 mFt-ot kapott a Filmalaptól! Gratulálok! Kíváncsian várom a megjelenését!

hofferracz@gmail.com

(Hoffer Andrea, 2010.07.24 19:16)

A ló és lovasa valóban csodálatos, a gondolat, amit a festmény hordoz pedig tényleg nagyszerű! Gratulálok a képhez!

kraftili@yahoo.com

(Kraft Ilona, 2009.05.09 23:24)

Szervusz Csaba, ma végre felkerestem a honlapodat. Még nem sokat böngésztem, de már itt a legújabb festményednél "megálltam", hogy a saját honlapodon is gratulálhassak óriási, megérdemelt sikeredhez és kivánom, hogy a terveid is valóra váljanak.További jó munkát és sikereket kivánok ili

maria.szanyi@gmail.com

(Lőrincz Károlyné /Marika/, 2009.05.05 21:51)

Üdvözlöm Koncz úr!
A legújabb alkotása nagyon tetszik! Gratulálok munkájához!
Üdv: Marika